Evropská investiční banka a její finanční aktivity v zemích střední a východní Evropy - Němcová, H.
Hlavná úloha Európskej investičnej banky (EIB, finančná inštitúcia Európskej únie) je poskytovať dlhodobé úvery na projekty v oblastiach národného hospodárstva. Financuje strategicky významné projekty v členských krajinách EÚ, krajinách strednej a východnej Európy a finančne spolupracuje s ďalšími krajinami sveta. Po dohode s predstaviteľmi krajín strednej a východnej Európy sú zo strany EIB uprednostňované projekty z oblasti: dopravy a telekomunikácií, energetiky a priemyslu.