Bude reforma dostačující? K mezivládní konferenci EU - Jakš, Jaroslav
Ciele, ktoré si z poverenia členských krajín EÚ vytýčila, treba zaradiť do širšieho kontextu integračného procesu s východnou Európou. Východiskový podklad pre jednanie medzivládnej konferencie - správa tzv. reflexnej skupiny. Dve skupiny výziev pre EÚ - vnútorné a vonkajšie. Vnútorné: nezamestnanosť, pokles kvality životného prostredia, zmeny v demografickej štruktúre, hrozba organizovaného zločinu atď. Vonkajšie: politická nestabilita v európskom regióne, migrácia, ekologické deficity, rozširovanie EÚ atď. Potreba transformácie EÚ.