Deklamatívnosť, deklaratívnosť a reálnopolitická rovina v súčasnej slovenskej integračnej politike - Samson, Ivo
Domáca politická scéna SR na začiatku druhej polovice 90. rokov. Integrácia do európskych hospodárskych a bezpečnostných štruktúr - prioritu pre SR má EÚ pred NATO. Strategický cieľ vstupu SR do EÚ v časovom horizonte okolo r. 2000 - Asociačná dohoda, Programové vyhlásenie vlády SR, prihláška do EÚ sprevádzaná Memorandom vlády SR. Hodnotenie pozície Slovenska v rámci Európy zo strany zahraničia. Regionálne spojenectvo a regionálna diferenciácia SR. Otvorený vzťah Slovensko-Maďarsko. Slovenská zahraničná politika a integrácia do NATO.