Ekonómovia rešpektujú iba fakty - Gonda, Vladimír
Problematika začleňovania SR do EÚ a jej ekonomického približovania sa. Porovnanie vývoja HDP na obyvateľa vo vybraných štátoch EÚ na základe indexu rozvoja ľudského činiteľa. Vyjadrenie pomeru cenových hladín indexu ERDI (Exchange Rate Deviation Index), ktorý vyjadruje pomer menového kurzu a parity kúpnej sily jednotlivých mien. Varianty možného vývoja tempa rastu HDP do r. 2010 v SR v prípade prijatia alebo neprijatia do EÚ. Prognóza vývoja HDP na obyvateľa prepočítaná na paritu kúpnej sily v USD a porovnaná s krajinami v EÚ. Hlavný krok - zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva.