Systém operativního řízení jakosti Quality Operating System - Gall, E.J
Systém operatívneho riadenia akosti - Quality Operating System (QOS). QOS zabezpečuje nepretržité uspokojovanie zákazníkov a kľúčových výrobných procesov na základe: 1. určenia očakávaní zákazníkov (interných i externých), 2. určenia hlavných procesov, ktoré povedú k naplneniu očakávaní zákazníkov, 3. voľby merateľných parametrov, pomocou ktorých je možno predpovedať a overovať schopnosť hlavných výrobných procesov naplniť očakávania zákazníkov, 4. použitia štruktúrovaného riešenia problémov v prípade, že merateľné parametre signalizujú nejaký problém.