Bezpečnostní dimenze evropské integrace a vzájemný poměr EU a NATO: současný stav - Šedivý, Jiří
Rozpad Varšavskej zmluvy, zmeny v medzinárodných vzťahoch, potreba vytvorenia novej spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky v rámci Európy. Potreba reformy EÚ a NATO, ich vzájomná spolupráca. Stratégia reformy a následného rozšírenia EÚ a NATO. Úloha Západoeurópskej únie (ZEÚ) v európskej bezpečnosti. Názory Ruska na rozširovanie NATO. Snaha ČR o vstup do NATO.