Nosnú silu ekonomického rozvoja SR predstavuje 7 okresov - Kubinec, S.
Nerovnomernosť hospodárskeho vývoja v SR. Sedem okresov SR, ktoré tvoria nosnú silu hospodárskeho rozvoja - Bratislava, Košice, Trnava, Trenčín, Nitra, Banská Bystrica, Žilina. Okresy Bratislava, Košice, Trnava a Banská Bystrica - najväčší podiel na tvorbe HDP (vyše 50 perc.) a na objeme investícií alokovaných v SR (vyše 62 perc.). Zaostávanie regiónov odkázaných na ťažký priemysel. Význam realokácie voľných finančných zdrojov na rozvoj regiónov.