Daňové a príspevkové zaťaženie občanov SR dosiahlo vlani 44,4 percenta a ďalej rastie - Kubinec, S.
V analýze MF SR sa konštatuje, že základ dane z príjmov fyzických osôb nebol upravený v závislosti od vývoja inflácie, čím sa daňové zaťaženie najmä príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti zvyšuje. Daňové kvóty I. a II. v SR. Potreba úpravy pásiem pri dani z príjmov fyzických osôb.