Nové jevy ve vztazích zemí Severu a Jihu - Lysoněk, J.
Sever-Juh - rozdielny vývoj v oboch oblastiach, meniace sa vzájomné postavenie týchto oblastí vo svetovom hospodárstve. Problémy niektorých krajín Juhu - chudoba, minimálny hospodársky a sociálny rozvoj (Afrika) - príčiny tohto stavu. Dynamický hospodársky rast niektorých krajín Juhu (východná Ázia a Južná Amerika). Problémy vo vzťahoch Sever-Juh. Nezamestnanosť v niektorých krajinách Severu v súvise s prenikaním niektorých druhov tovaru z krajín Juhu.