Katalyzátor vzniku kapitalismu Energetika ve střední a východní Evropě - Dostálová, Ivana
Spotreba energie v krajinách SVE. Potreba zmeny výšky a štruktúry nadmernej spotreby energie a potreba previesť energetické sektory na trhové podmienky. Situácia s ťažbou ropy v Rusku, potreba novej techniky. Problém zahraničných investícií do ruského ropného priemyslu. Snaha niektorých krajín SVE o nezávislosť na ruskej rope a zemnom plyne. Návrat k uhoľnému priemyslu. Sadzby za elektrickú energiu (často i ceny benzínu) sú v krajinách SVE nižšie než v OECD. Nedostatočná kapacita energetických zdrojov v niektorých krajinách SVE. Atómová energia kontra zemný plyn.