Trh s ropou zrejme uzavrie tisícročie bez revolučných zmien - Janoška, J.
Cena ropy a faktory, ktoré ju podmieňujú z hľadiska vývojových tendencií na trhu primárnych komodít. Pozadie rozkolísaných zmien. Stabilný rast globálnej spotreby za posledných 10 rokov. Sezónny vývoj v priemyselných krajinách. Pokles spotreby ropy v tranzitívnych krajinách. Rast spotreby v rozvojovej Ázii. Vývoj rastu spotreby podľa skupín krajín. Faktory ovplyvňujúce produkciu ropy a jej vývoj. Zásoby ropy. Technológia základom rastu zásob a ťažby. Význam politiky krajín vyrábajúcich ropu. Čiastočné oslabenie faktoru OPEC. Silný rastový potenciál nečlenov OPEC (tzv. NOPEC).