Nobelova cena za ekonomii pro rok 1995 naplnila racionální očekávání - Jonáš, Jiří
Nobelovu cenu za r. 1995 získal profesor Robert L. Lucas z Chicagskej university za rozpracovanie a aplikáciu hypotézy racionálnych očakávaní. Charakteristika teórie hospodárskych cyklov u klasických ekonómov 18. a 19. stor. Friedmanov model tzv. adaptívnych očakávaní. Lucasov model hospodárskeho cyklu vychádzajúci z hypotézy racionálnych očakávaní.