Dane - hlavný príjmový zdroj a regulátor hospodárskej politiky štátu - Burák, Emil
Štát na regulovanie hospodárskej politiky využíva rôzne ekonomické nástroje - nedaňové regulatívne ekonomické nástroje a daňové regulatívne ekonomické nástroje. Regulatívna úloha daňových nástrojov sa prejavuje v týchto polohách: progresívne daňové stupnice, stimulácia investovania a vedecko-technického rozvoja, sociálna problematika daní, účelové dane osobitného určenia, regionálna problematika daní, alokácia použitia daňových výnosov.