Slovenská národná banka 1939-1945 - Mazúr, Miloš
História Slovenskej národnej banky. Vyhlásenie Slovenského štátu 14.3.1939 znamenalo vytvorenie nových centrálnych úradov - aj Slovenskej národnej banky (SNB). Postavenie a úlohy SNB. Zavedenie slovenskej meny. Zriadenie Fondu hospodárskej samostatnosti a zlatý depozit SNB. Výstavba budovy SNB. Činnosť filiálky v Banskej Bystrici počas SNP (1944). Zmeny vo vedení SNB. Po oslobodení Slovenska Povereníctvo SNR svojím opatrením zo 16.4.1945 zaviedlo Dočasnú správu nad SNB. Cieľom bolo zlúčenie Národnej banky československej a SNB.