Niet krajších slov ako skutky J.C. Hronský na pamätnej minci - Flaché, Dagmar
Tretia pamätná minca, ktorú vydáva NBS v emisii na r. 1996, je venovaná 100. výročiu narodenia Jozefa Cígera Hronského - učiteľa, výtvarníka, publicistu, spisovateľa a budovateľa Matice slovenskej.