Řízení naší měny v prvním Československu K 70. výročí vzniku Národní banky československé - Vencovský, František
Situácia po skončení 1. svetovej vojny. Vznik ČSR 28.10.1918. Zriadenie Bankového úradu Ministerstva financí (6.3.1919). Vznik Národnej banky československej (NBČ) - zákon č. 347/20 Sb. z 14.4.1920, novela bankového zákona č. 102/25 Sb. z 23.4.1925. Organizácia a postavenie NBČ. Hlavné metódy emisnej politiky - emisné úvery, zlaté krytie československej meny. Riadenie devízového hospodárstva. Rozklad a koniec NBČ (30.6.1950).