Dominantnou témou v rámci CEFTA je liberalizácia obchodu - Švec, P.
Existencia CEFTA prispela k oživeniu ekonomík členských štátov, ale je nejednotná. Problém liberalizácie obchodu a znižovania obchodných bariér v krajinách CEFTA. Bilaterálne dohody o voľnom obchode. Zahraničný obchod SR za január až apríl 1996 podľa krajín a porovnanie s rovnakým obdobím v r. 1995.