Prístupy k reforme dôchodkového systému na Slovensku majú paternalistické črty - Suďa, P.
Koncepcia transformácie sociálnej sféry v SR predpokladá vytvorenie trojstupňového systému dôchodkového zabezpečenia. Základné nedostatky štátnych dôchodkových systémov. Charakteristika navrhovaného systému povinného súkromného sporenia. Nový model základného dôchodkového zabezpečenia je len modifikáciou starého systému. Úloha Sociálnej poisťovne.