Úloha státu ve vysokoškolském vzdělávání - Roskovec, V.
Význam vzdelávania. Vplyv a úloha štátu vo vysokoškolskom vzdelávaní v Európe po druhej svetovej vojne. Štát - zakladanie vzdelávacích inštitúcií, finančná podpora, systém sociálnej podpory pre študentov, zavrhnutie akejkoľvek diskriminácie. Štát ako ručiteľ kvality vzdelania, dohľad nad dodržiavaním kvality vzdelávania. Situácia vo vysokoškolskom vzdelávaní v ČR - Zákon o vysokých školách č. 172/1990 Sb., návrh nového zákona.