V pote tváre a s mozoľami sa rodí nový chlieb Súkromníkom by mal štát viac pomáhať. Korene stratovosti siahajú do minulosti - Horváthová, K.
Konfrontácia medzi predstaviteľmi dvoch skupín hospodárov na pôde v SR - súkromného roľníka a zástupcu družstevných roľníkov. Vysoké úroky a takmer nijaké dotácie pre súkromne hospodáriacich vlastníkov pôdy. Dominantnosť družstevného hospodárenia.