Krizový komunikační management - Hájek, Ladislav
Zavádzanie tzv. krízového komunikačného manažmentu (KKM) vo firmách, ktoré pracujú s vyšším podielom nebezpečnej práce, rizikom ohrozenia zdravia pracovníkov a poškodenia životného prostredia. Ide v podstate o "tieňový topmanažment", ktorý nastupuje k riadeniu firmy v prípade havárie. Doporučený postup pri zavádzaní KKM. Práca krízového komunikačného tímu. Postup implementácie KKM.