Veřejné statky a externality: rakouský přístup - Kinkor, Jiří
Náuka o verejných statkoch ako dôležitá súčasť fiškálnej teórie. Poukázanie na rakúske ekonomické paradigmum, ktoré verejné statky a externality vidí v inom svetle a ktoré má ďalekosiahle politické implikácie. Postoje predstaviteľov tzv. rakúskej ekonomickej školy k neoklasickej teórii verejných statkov a k otázke externalít. Krátke zhrnutie analýzy verejných statkov a externalít. Vývoj teórie verejných financií v poslednom desaťročí. Ekonómia blahobytu. Paretovo kritérium optimality. Pojem zlyhanie trhu.