Svetové dedičstvo UNESCO Banská Štiavnica a technické pamiatky jej okolia - Flaché, Dagmar
Koncom roka 1996 vydáva NBS pamätnú zlatú mincu s tematikou "Svetové dedičstvo UNESCO - Banská Štiavnica a technické pamiatky jej okolia". Je to druhá zlatá pamätná minca vydaná na Slovensku. Nominálna hodnota mince je 5000 Sk.