Súčasné tendencie vo vývoji marketingu - Kita, Jaroslav
Vznik a vývoj marketingového manažmentu v USA v 20. rokoch 19. storočia - rôzne školy myslenia v oblasti marketingu. Francúzska koncepcia marketingu - pojem "mercatique". Marketing - uspokojovanie potrieb spotrebiteľa a dopytu. Štyri etapy vývoja marketingu: 1. orientácia na výrobu (1869-1930), 2. orientácia na predaj (1930-1950), 3. orientácia na marketing (1950-1970), 4. marketing ako motivujúca sila celého podniku (1970 - súčasnosť).