Podľa odborníkov vplyv fungujúcej exim banky pocítia národohospodári najskôr o dva roky - Švec, P.
S prehlbujúcim sa schodkom obchodnej bilancie sa stáva čoraz aktuálnejšou potreba zriadenia osobitnej tzv. exportno-importnej banky na podporu domácich vývozcov (exim banka). MF SR sformulovalo prvý návrh zákona predpokladajúceho vznik takéhoto peňažného ústavu. Najspornejšou časťou tohto zákona je snaha vyňať exim banku spod bankového dohľadu centrálnej banky. Výška začiatočného kapitálového vybavenia banky.