Geneze nové etapy vývoje světové ekonomiky v 90. letech - Holub, Alois
Vývoj svetového hospodárstva (SV) - história, povojnový vývoj. Rozhranie 80. a 90. rokov - rozpad svetovej socialistickej sústavy a prechod k novej etape vývoja SV. Charakteristika tohto vývoja. Hlavné procesy na začiatku novej etapy - trhové vzťahy v ekonomike, rast súkromného vlastníctva, pokles úlohy štátu v ekonomike, privatizácia. Recesia a oživenie SV v prvej polovici 90. rokov. Niektoré nepriaznivé javy vo vývoji SV - inflácia, stagnácia výroby, nezamestnanosť. Podiel transformujúcich sa ekonomík na svetovej recesii.