V globálnom svete dominujú tri centrá - Strážovská, Helena
Poznatky zo svetového hospodárstva sumarizované v publikácii Ľudmily Lipkovej Svetové hospodárstvo - štruktúra a vývojové tendencie, ktorá vyšla vo vydavateľstve SPRINT r. 1996. Tri centrá ekonomickej sily. Novoindustrializované krajiny (NIK) - osobitná skupina rozvojových krajín.