Společenská stabilita a vstup do Evropské unie - Dauderstädt, M.
Dôsledky rozšírenia EÚ pre samotnú Úniu, zabúda sa na dôsledky rozšírenia pre stredovýchodnú Európu (SVE). Problematické oblasti integrácie krajín SVE do EÚ - zahraničný obchod, konkurencieschopnosť, modernizácia priemyslu, poľnohospodárstvo, medziregionálne konflikty. Integrácia do EÚ na jednej strane a orientácia na národné hodnoty na druhej strane. Riziká stability krajín SVE vzhľadom k transformácii a integrácii do EÚ, ich znižovanie.