Obyvateľstvo doteraz akceptovalo zníženie životnej úrovne Analýza vývoja príjmov a výdavkov obyvateľstva SR v rokoch 1990-1993 - Goga, Marián
Vplyv prvých krokov reformy na príjmy a výdavky obyvateľstva na Slovensku, deflačný charakter, reštriktívna politika. Zníženie kúpnej sily a zostrenie konkurencie. Liberalizácia cien, zvýšenie životných nákladov, zníženie previsu dopytu. Rýchlejší rast sociálnych príjmov. Reálne peňažné príjmy klesli o tretinu. Vývoj nominálnych a reálnych miezd, indexov spotrebiteľských cien a životných nákladov 1990-1993. Kde leží hranica sociálneho zmieru.