Adaptácia ekonomiky a trh práce Rok 1994 môže znamenať prelom v nezamestnanosti - Hinnerová, J.
Analýza trhu práce v r. 1993 od tímu odborníkov Ekonomického ústavu SAV v štúdii Štruktúra práce v SR. Situácia na trhu práce sa posudzuje v nadväznosti na analýzu celkového stavu hospodárstva a uplatňovanú hospodársku politiku. Základný ukazovateľ: miera nezamestnanosti. Vysoký podiel dlhodobo nezamestnaných. Miera skrytej nezamestnanosti sa r. 1993 pohybovala na rovnakej úrovni ako miera evidovanej nezamestnanosti. Pokles dopytu po práci. Vývoj produktivity práce, nízka mobilita pracovnej sily, regionálne rozdiely. Nezamestnanosť ako výsledok celkovej výkonnosti ekonomiky.