Príbeh o burzách, štátnych podnikoch a privatizácii Čínsky expres. 4 - Brabec, J.
Tvorba kapitálového trhu ako súčasť trhovej ekonomiky a podmienka privatizácie štátnych podnikov. Nedostatky štátnych podnikov: neefektívnosť, nepodnikavý manažment, skrytá nezamestnanosť, zastaraná technológia, málo lákavá produkcia, ekológia. Tempo privatizácie určujú aj možnosti sociálneho zabezpečenia (hrozba vysokej nezamestnanosti). Podpora súkromného sektora a kolektívneho vidieckeho priemyslu. Vláda odštátňuje ekonomiku za pomoci kapitálového trhu. Dopyt na burzách vysoko prevyšuje ponuku.