Postkomunistické krajiny charakterizuje striedanie pokusov a omylov vo finančnej a menovej politike - Sobek, Otto
Spor monetaristov a keynesovcov o úlohe a postavení centrálnej banky a jej menovej politiky v trhovom hospodárstve. V transformujúcich sa krajinách neochota politických riadiacich strán pribrať do riešenia významnejších odborníkov. Dlho- a krátkodobé makroekonomické ciele finančnej a menovej politiky stanovené na teoretických postulátoch, ale hlavne na konkrétnych podmienkach slovenskej ekonomiky výsledkom kvalifikovaných diskusií pracovníkov riadiacej praxe a teórie. Pomoc teórie.