Zameranie a členenie finančnej kontroly v trhovej ekonomike - Háčik, Vladimír
Finančná kontrola - finančná činnosť - peňažné operácie. Sústava peňažných operácií. Zameranie finančnej kontroly: finančná analýza, finančná revízia. Orientácia makroekonomickej finančnej kontroly: analýza vhodnosti rozdelenia finančných zdrojov medzi sektory a odvetvia, tvorby a rozdelenia národného dôchodku, peňažných fondov, peňažnej rovnováhy, platobnej bilancie a menového kurzu. Mikroekonomická finančná kontrola medzipodniková, vnútropodniková, predbežná, bežná, následná.