Bankovní regulace a dohled v mezinárodní sféře - Revenda, Zbyněk
Vo svetovom bankovníctve dochádza k rýchlej internacionalizácii a prepojenosti národných peňažných a kapitálových trhov. Angažovanosť bánk v medzinárodnej oblasti zťažuje možnosti regulácie a dohľadu bánk. Najznámejšie medzinárodné inštitúcie regulácie a dohľadu: Basle Committee of Banking Supervision (BCBS, zal. 1974), EC Banking Advisory Committee (BAC, zal.1979). Direktívy upravujúce pravidlá bankovej činnosti v Európskom spoločenstve (schválené Komisiou ES).