Cieľ obchodovania s cennými papiermi na kapitálovom trhu - Vlachynský, Karol
Výklad cieľov kapitálových trhov v trhovej ekonomike: 1. presuny kapitálu (voľných finančných zdrojov) medzi ekonomickými subjektmi, 2. istenie sa oproti finančným rizikám (termínové obchody, forward kontrakt a futurity - future kontrakty, hedgingové stratégie), 3. dosahovanie ziskov pomocou špekulačných obchodov (tradingové stratégie a arbitráže).