Vybrané výsledky periodických aukcií v RM-Systéme Praha pre pokyny prijaté do 19. septembra 1994
Abecedne usporiadaný zoznam spoločností s nasledovnými údajmi: názov spoločnosti, aukčná cena, uskutočnené obchody, objem obchodov, dolná a horná hranica prípustného cenového pásma.