Transformační recese (všeobecný fenomén zkoumaný na příkladu vývoje maďarské ekonomiky) - Kornai, János
Recesia v postsocialistických štátoch - má svoje transformačné špecifiká. Všeobecné faktory spôsobujúce recesiu: trh predávajúceho, trh kupujúceho, transformácia štruktúry ekonomiky, poruchy v koordinácii, finančná disciplína a presadenie výkonnosti, zaostalosť finančného sektora. 4 komponenty makrodopytu: investície, spotreba, vládna spotreba, export a import. Návrhy na riešenie.