Stratégia = cesta, ktorou chceme ísť - Baránik, Michal
Koordinovanosť prechodu z centrálne riadenej ekonomiky na trhovú. Bariéry hospodárskej politiky. Vytvorenie vlastnej podnikateľskej vrstvy, únosná miera zadlženosti, úsilie predísť radikalizácii určitých spoločenských vrstiev, neúnosnosť vysokého daňového zaťaženia. Úlohy a ciele hospodárskej politiky. Obmedzené možnosti využívania modelových prístupov. Vecná účelnosť a politická realizovateľnosť hospodársko-politických rozhodnutí. Nároky na program hospodárskej politiky. Limity umožňujúce formovať predvídavosť v plánovaní.