Kolaps liberalismu. 2 - Wallerstein, I.
Charakteristika epochy zrútenia kapitalistickej svetovej ekonómie a liberalizmu (začala krízou v Perzskom zálive 1990-1991), kde je dominantným násilie a uplatnenie reálpolitiky. Vývoj sveta v nasledujúcich 50 rokoch v ekonomickom a politickom smere: Dve mocenské centrá - japonsko-americká os s pripojenou Čínou a európska os s pripojeným Ruskom. Konflikt Sever - Juh. Skupinová identita proti jednotlivcovi, hrdinovi liberalizmu. Tri nové spôsoby boja ohrozia dominantné vrstvy: neobismarckistická výzva, chomeinizmus a pokusy o sociálno-geografickú mobilitu.