Účinnost regionální politiky ES - Marková, Jana
ES sa intenzívne zaoberajú regionálnou politikou od r. 1975, kedy bol vytvorený Európsky fond regionálneho rozvoja. ES kladú veľký dôraz na regionálnu politiku v súvislosti so snahou o vytvorenie hospodárskej a menovej únie. Maastrichtská dohoda počíta s vytvorením tzv. kohézneho fondu - finančná pomoc slabším krajinám spoločenstva. Potreba prehodnotiť spôsob a účinnosť vynakladania prostriedkov v systéme regionálnej politiky ES.