Problém neměřitelných proměnných v ekonometrických modelech - Pánková, Václava
Nemerateľné veličiny (napr. spoločensko-ekonomický status, kvalita vzdelania) a ich potreba v aplikovanej ekonometrii. Náhrada nemerateľnej veličiny náhradnou premennou, latentných premenných (napr. kvalita vzdelania) funkciou vhodne zvolených indikátorov (počet študentov na učiteľa). Vplyv zaradenia, alebo nezaradenia týchto veličín do ekonometrického modelu na vlastnosti odhadovaných parametrov. Ilustrácia na prípade závislosti výšky príjmu na dĺžke školskej dochádzky a inteligenčnom kvociente.