Roľnícke vzájomné pokladnice v rokoch 1939-1948 - Nátherová, T.
Vývoj a história Roľníckych vzájomných pokladníc po marcových udalostiach roku 1939 až do roku 1948. Reorganizácia peňažnej sústavy na základe zákona č. 181/1948 Zb. Založené 2 typy družstiev: Okresné sporiteľne a pokladnice (OSAP), Sporiteľne a pokladnice. Konečné riešenie ľudového peňažníctva - zákon č. 84/1952 Zb. - OSAP sa zmenili na štátne sporiteľne.