Agrární reforma Evropského společenství
Pri aplikácii poľnohospodárskej reformy ES sú významné dva ciele pre nemecké poľnohospodárstvo: - výkonné nemecké poľnohospodárstvo, ktoré sa presadí na trhu vrámci ES, - umožniť poľnohospodárstvu, aby mohlo plniť úlohy v prospech životného prostredia, vidieka a spoločnosti. Poľnohospodárstvo je v tejto koncepcii považované za súčasť celého NH. Subvencie poskytované hlavným poľnohospodárskym výrobkom.