Šanghaj - finančná hlava čínskeho draka Čínsky expres. 7 - Brabec, J.
Od apríla 1990 sa obnovilo hospodárske postavenie Šanghaja ako finančnej metropoly Číny a východnej Ázie. Sídli tu hlavná čínska burza, investuje sa do výstavby, stúpajú ceny pozemkov, mení sa výrobný profil priemyslu, rozširuje sa infraštruktúra, zvyšuje sa účasť zahraničného kapitálu. Výhodná regionálna pozícia mesta s celočínskou pôsobnosťou. Prístav, bezcolná zóna, komoditná burza, exportno-výrobná zóna, zóna vysokej techniky, klasická priemyselná zóna na východnom brehu Pchu-tung.