Východné trhy šancou Pre Slovensko ďaleký, a predsa čoraz bližší Pyrenejský polostrov - Rabayová, Z.
Hospodárska situácia v Portugalsku v súvislosti s podpísaním dohôd v rámci Uruguajského kola GATT. Záujem portugalských podnikateľov o trhy na Východe. Brzdy rozvoja vzájomných hospodárskych vzťahov so SR. Plán konvergencie španielskej vlády zosúladí do r. 1996 španielsku ekonomiku s najvyspelejšími krajinami EÚ na základe maastrichtskej dohody. V porovnaní s Portugalskom lepšie podmienky španielsko-slovenského podnikateľského prostredia. Spoločné podniky, spolupráca v oblasti cestovného ruchu. Konkrétne výsledky oficiálnej návštevy slovenskej delegácie v Madride, Lisabone a Barcelone.