Vláda by mala stanovovať pravidlá a kontrolovať ich dodržiavanie - Jurzyca, Eugen
Úlohy vlády v hospodárstve krajiny: zabezpečiť právny rámec, chrániť a podporovať konkurenciu, hospodársku súťaž, redistribuovať do určitej miery bohatstvo, sčasti ovplyvňovať alokáciu zdrojov, stabilizovať ekonomiku tam, kde to nedokáže trh.