Evropský měnový institut - zárodek budoucí Evropské centrální banky - Němcová, H.
Európsky menový inštitút (EMI) bol založený 1.1.1994 vo Frankfurte nad Mohanom. Jeho členmi sú centrálne banky krajín EÚ. Základné ciele EMI: príprava zavedenia budúcej jednotnej menovej politiky, koordinácia menových politík, dohľad nad Európskym menovým systémom a na vývoj ECU, konzultatívna a poradenská činnosť. Organizačná štruktúra EMI.