Požadavky na moderní pozemkové zástavní právo - Pleyer, K.
Pozemkové záložné právo má v Európe dôstojnú tradíciu. Väčšinou je známa len 1 forma pozemkového záložného práva - hypotéka (úzko spätá s pohľadávkou - je akcesorická). Neakcesorické pozemkové záložné právo (napr. v Nemecku) - pozemkový dlh. Od r. 1988 môžu členské štáty ES brať ako zástavu pozemky v ostatných štátoch ES. Od r. 1991 členské štáty EFTA môžu poskytovať hypotekárne úvery.