Plyn a plynovody Spotreba plynu v SR klesá, význam tranzitu rastie - Beer, Gabriel
Plynofikácia na Slovensku (od 1950), ťažba zemného plynu. Rok 1961 z Ruska ropovod Družba, rozvoj plynárenskej sústavy, v súčasnosti má 10 228 km. Tranzitný plynovod pre Európu, jeho rozdelenie po zániku ČSFR, problémy. Zásobníky zemného plynu na Slovensku. Ložiská na Slovensku, ťažba 1970-1993, zásoby vo svete. Plynovod Jamal-západná Európa mimo slovenského územia. Diverzifikácia zdrojov (doteraz len z Ruska) plynu pre Slovensko (Blízky východ, Nórsko). Slovenský plynárenský priemysel, š.p. Bratislava - zahraničné investície, privatizácia. Pozagas, a.s. Malacky.