Vodné dielo a povodňová ochrana - Dvořák, M.
Úsek Dunaja, kde sa vybudovalo VD Gabčíkovo, je z hľadiska povodňovej ochrany bezpečný. Veľkou výhodou je rozdelenie povodňových prietokov do prívodného kanála s prevádzkou elektrárne a do starého koryta Dunaja. Rekonštrukcia hrádzí na vodnom toku.